Matfold i Gamlebyen

SPIS LOKALT!

Det begynte med et lite marked. Noen bønder kunne stille med grønnsaker og egg. Vi laget noen retter av lokale råvarer. Vi hentet litt fisk og skalldyr. Så satte vi opp noen boder og kalte markedet ”Matfold”.

 

Den gang – i 2009 - kom det noen tusen matinteresserte til markedet vårt i Gamlebyen, Fredrikstad. Det begynner å bli lenge siden.

 

I fjor tok om lag 11 000 turen (været var litt dårlig på morgenkvisten) turen til Tøihusplassen i Gamlebyen første lørdagen i september. I 2014 tok rundt 15 000 turen.

 

Produsenter fra hele Østfold kom med varene sine. På menyen sto alt fra pattegris til gårdsis - og Jeløy-aspages, økologiske egg fra Skjeberg og Frøkens Holms økologiske cupcakes, sennep fra Sarp, crème brûlée fra Fredrikstad, vilt fra Trøgstad, eplesaft fra både Askim og Rygge og andre lekkerbiskener. Rett og slett mye godt fra Østfold og omegn.

 

Marked er gøy. Marked er inspirerende. Og det er nettopp derfor vi arrangerer Matfold. I år lørdag 10. september.

 

Vi håper å inspirere deg til å velge lokalt; at du foretrekker kjøtt  fra distriktet, egg fra lokale bønder, grønnsaker fra jordene du passerer hver dag på vei til jobb og mel fra mølla ikke langt fra der du bor. At du i fremtiden gjerne tar en liten omvei for å få tak i råvarene du vil servere hjemme – fordi de kommer fra distriktet ditt. At du velger å plukke fra hyllen det står ”Østfold” på. At du velger restauranter med tydelig distrikts-profil. Prøv for eksempel Villa mat og mer i Eidsberg. De strekker seg så langt de kan for å servere kortreist mat.

 

Velger du økologisk i tillegg, blir vi ekstra glade. Vi i Matfold klarer ikke å leve 100% økologisk, men gjør så godt vi kan. Og gjør flere som oss, vil det komme flere økologiske produkter i butikkene. Vi har jo tross alt forbrukermakt.

 

Det koster gjerne litt ekstra, men har du smakt forskjellen på en økologisk gulrot og en vanlig en? Du burde. Mellomlegget er verdt hver krone – både for deg og dine og miljøet.

 

Matfold handler også alltid om barna. Barnas Matfold liker vi å kalle aktivitetene. På det meste har vi hatt 600 barnehagebarn på matkurs – på samme dag. Eggeskole, kjøttskole, grønnsaksskole, epleskole og mange flere. I september år håper vi å reise på turné i Østfold, i samarbeid med Østfold Fylkeskommune. En hel uke med Barnas Matfold. Tenk så kult!

 

Kosthold er en vane. Og heldigvis kan vaner endres. Derfor vil vi inspirere barna. Få dem til å forstå hvor maten komme fra, la dem lage og smake, og forhåpentligvis ta med seg litt av matgleden de opplever hjem.

 

Vi er hellig overbevist om at dersom flere lager måltidene sine fra bunnen av, endres kostholdet sakte, men sikkert til det bedre.

 

For kostholdet vårt må endres. Vi tok turen til Eat Forum i Stockholm i 2014 og 2015. Et forum hvor mange av verdens fremste eksperter på helse, ernæring og miljø var samlet. Og en haug med politikere og byråkrater; de som virkelig kan endre verden.

 

Det var mange dommedagsprofetier, men så er det også skremmende når barn helt ned i niårsalderen utvikler diabetes.

 

Det vi fant mest inspirerende var prosjektet til en gruppe brasilianske forskere. De hadde forkastet den vanlige kostholdspyramiden. De mener ”sosial mat” er veien å gå. At vi samles om måltidene. At vi lager dem sammen og spiser dem sammen. Da vil vi velge råvarer med omhu – for vi elsker jo å imponere. Da vil vi spise for å nyte. Da vil vi sørge for at det er nok grønt på bordet. Og da mest sannsynlig det som er ferskt og som kommer fra området ditt. Til glede for både store og små.

 

Velkommen til Matfold – så får du selv se hva som gror i nærmiljøet ditt.

 

 

KONTAKT OSS

MATFOLD AS

+47 99 1001 39

anders@matfold.no

MATFOLD AS

Øraveien 2, 1630

Gamle Fredrikstad

VÆR LITT SOSIAL

Love

Food